Hoeveel kost het maken van een website nou écht?

Kosten website

Wat kost het maken van een website?

Inhoudsopgave

Wat kost een website nou echt?

Als je offertes aanvraagt bij verschillende webdesignbureaus, kun je verrast zijn door de uiteenlopende prijzen. Het is namelijk mogelijk dat de ene partij veel duurder is dan de ander. Maar waarom is dat zo? Door verder te lezen, begrijp je de redenen.

Er is ook nog een andere optie om kosten te besparen: door een website zelf te maken. Dankzij platforms zoals WordPress is dit tegenwoordig eenvoudiger dan ooit.

Maar welke optie is de beste voor jou? Dat hangt af van factoren zoals kwaliteit, gebruiksgemak, opbrengst en kosten. Laten we samen onderzoeken welke keuze het beste bij jou past.

Hoeveel kost een website?

Laten we starten met een eenvoudige uitleg en vervolgens uitzoeken wat je specifiek nodig hebt en wat het daadwerkelijk gaat kosten.
  1. Veel zelfstandige webdesigners en kleine webdesignbureaus bieden een op maat gemaakte WordPress website voor een prijs tussen 1.250 euro en 3.000 euro. Deze website zal er verzorgd uitzien en gebruiksvriendelijk zijn.Bij grotere webdesignbureaus kun je voor 2.500 tot 5.000 euro een goede website laten bouwen. Hier betaal je voor extra ervaring en een team van specialisten die samen aan jouw website werken, zodat alles altijd goed functioneert.
  2. Voor complexere websites, zoals die van overheden, webshops of bekende merken, kun je prijzen verwachten tussen de 5.000 en 30.000 euro.
  3. Je kunt ook een webbouwer inschakelen om een website template te installeren en op te zetten. Dit kost ongeveer 250 tot 1.500 euro.
  4. Ten slotte kun je er ook voor kiezen om zelf een WordPress website te maken, bijvoorbeeld met behulp van een handleiding. Dit is een goede optie als je tijd en geld wilt besparen (je betaalt alleen voor hosting) en het leuk vindt om je eigen website op te bouwen en in te richten. Het is redelijk eenvoudig om dit binnen drie uur te doen, maar het is waarschijnlijk beter om genoeg tijd te nemen voor uitproberen, experimenteren en bouwen, en uit te gaan van een paar dagen.”

Zijn er maandelijkse of jaarlijkse kosten?

De kosten voor hosting en een domeinnaam zijn extra bij elke optie. Deze kosten variëren tussen de 15 euro per maand tot het dubbele, afhankelijk van de provider, de extra’s die worden aangeboden, de kwaliteit, de service, de snelheid en de winstmarge van de webdesigner. Het is verstandig om zelf een WordPress hosting provider te kiezen voor gegarandeerde kwaliteit, support, betrouwbaarheid, snelheid en betaalbare prijzen. Hosting is als een internetverbinding en het is beter om zelf een betrouwbare, snelle provider te kiezen dan de keuze over te laten aan iemand anders.

De hosting-oplossingen van Kampioenwebsites zijn speciaal ontwikkeld om je website snel en betrouwbaar te laten werken, zodat je geen last hebt van ongewenste downtime. Bovendien zijn wij uitgerust met beveiligingsfuncties om je gegevens en bestanden te beschermen tegen cyberaanvallen. Of je nu een simpele brochuresite wilt of een uitgebreide webshop, bij Kampioenwebsites kun je altijd terecht voor een geschikte webhostingoplossing.”

klik hier om onze hosting pakketten te bekijken voor jouw webhosting.

Wanneer je eigen website maken?

Een zelfgemaakte website kan een slimme keuze zijn voor beginnende ondernemers die hun focus willen richten op marketing en het ontdekken van de juiste balans tussen vraag en aanbod. Het houden van de startkosten laag is hierbij belangrijk, omdat hogere kosten betekenen dat je minder tijd hebt om een platform op te bouwen.

Er is geen significant verschil in inkomsten voor kleine bedrijven tussen een redelijke, zelfgemaakte website en een goed door een professional gemaakte website. Een optie is om een aangepast thema te kopen en verder te personaliseren naar eigen smaak.

Wanneer een website laten maken?

Een website die door een professionele webdesigner wordt gemaakt, biedt vaak meer voordelen dan een zelfgemaakte website. Dit komt omdat een ervaren ontwerper sneller een betere website kan creëren. Het is echter de vraag of de kosten opwegen tegen de voordelen voor beginnende ondernemers. Echter, als je een bescheiden budget hebt, is het waarschijnlijk het beste om een website door een professional te laten maken. Dit geldt ook voor ervaren ondernemers die hun website willen vernieuwen. Als je al een doelgroep, bezoekers en een werkend product hebt, is het waarschijnlijk verstandiger om een website door een professional te laten maken.

Het draait niet om het uitproberen van dingen en het verhogen van de hoeveelheid acties, maar om het verbeteren en waarborgen van de kwaliteit. Het gaat om het verkrijgen van het maximale rendement uit jouw website.

Veel ondernemers investeren om de 3 tot 5 jaar in een nieuwe website, terwijl sommigen het langer uithouden. De investering in een nieuwe website bepaalt dus hoeveel je uit je online bedrijf kunt halen in de komende 3 tot 5 jaar (of langer). Het is echter belangrijk op te merken dat het ontwerp van de website niet het enige is wat bepaalt of je bedrijf succesvol zal zijn. Jouw marketing- en productstrategie zijn hier veel belangrijker in.

Het ontwerp van je website versterkt de impact van je marketing- en productstrategie

Het ontwerp van je website bepaalt de eerste indruk die bezoekers krijgen en heeft invloed op hun stemming. Hoe meer moeite bezoekers moeten doen om je website te gebruiken, hoe kritischer ze worden en hoe sneller ze wegklikken. Een goed ontwerp zorgt ervoor dat je het maximale uit elke marketingactie, bezoeker en pagina haalt. Als je dit over de komende 3 tot 5 jaar uitrekent met elke actie, tekst en bezoeker, dan is het mogelijk om te spreken over tienduizenden, honderdduizenden of zelfs miljoenen bezoekers die beïnvloed worden door het ontwerp.

De mogelijke nadelen van het uitbesteden van de websitebouw aan een professional met hogere kosten

Het ontwerp van je website kan het verschil betekenen tussen succes en falen, hoewel het in veel gevallen alleen de snelheid van je groei beïnvloedt, bijvoorbeeld door een groei van 5% per maand te verhogen naar 7%. Dit lijkt misschien niet veel, maar op de lange termijn is het verschil enorm. Waarom zou je dan zoveel aandacht besteden aan de kosten in plaats van aandacht te geven aan de belangrijkste aspecten, zoals de gebruiksvriendelijkheid, de uitstraling, de zoekmachine-optimalisatie en de focus op conversie?
Wat kost het maken van een website

De werkelijkheid is complexer als het gaat om de bepaling van de exacte kosten van een website.

Er zijn zelfstandige webdesigners met uitgebreide ervaring die hogere tarieven van 5.000 tot 10.000 euro in rekening brengen als high-end professionals. Aan de andere kant zijn er ook zelfstandigen die een op maat gemaakte website voor een lager tarief van 800 euro aanbieden, maar deze websites zijn technisch of qua design niet altijd perfect.

Het is lastig om te bepalen welk webdesignbureau de juiste kwaliteit levert, aangezien twee bureaus die er aan de buitenkant gelijk uitzien, voor dezelfde offerte drastisch verschillende prijzen kunnen hanteren. Dit komt door verschillen in processen, het aantal medewerkers, support, expertise, creativiteit en ervaring van de medewerkers, waardoor de prijs met een paar duizend euro kan verschillen. Het is echter niet eenvoudig om met het blote oog te bepalen welke webdesigner de beste kwaliteit levert, aangezien het uiterlijk van een website niet altijd een indicatie is van de kwaliteit.

Algemene informatie over het laten ontwikkelen van een website

  • In het algemeen geldt: hoe hoger het bedrag dat je betaalt, hoe beter het design, de techniek en de gebruiksvriendelijkheid van jouw website zullen zijn.
  • De kwaliteit van jouw website hangt af van de professionele en gebruiksvriendelijke aanpak van de webdesigner en hoe helder en overzichtelijk hun eigen website is. Bovendien is het portfolio van de webdesigner een indicatie van de kwaliteit die je kunt verwachten voor jouw website.
  • Hoe actiever je bent met het onderhouden en het marketen van jouw website, des te meer zal een investering in een betere website zich terugbetalen.

Is het maken van een goede website duur?

Hoeft een website veel geld te kosten?

Niet noodzakelijk. Het feit dat een website veel geld kost, betekent niet automatisch dat het gebruiksvriendelijk is en dat het effectief verkoopt. Ik heb veel webdesignbureaus gezien die prachtige websites ontwerpen, maar die niet afgestemd zijn op de behoeften en verwachtingen van de doelgroep.

Een mooie website staat niet gelijk aan een goede website

Een effectieve website heeft een duidelijke doelstelling: verkoop, overtuiging en informatie verschaffen. Het is van groot belang dat een bezoeker altijd begrijpt wat jouw bedrijf doet, wat je aanbiedt en hoe hij moet handelen om wat hij wil te verkrijgen.

De focus ligt op de behoeften van de bezoeker en niet op de esthetische voorkeur van jou en de webdesigners. Dit is een veelvoorkomende fout bij het ontwerpen van websites.

Kosten van het ontwerpen van een professionele website: een overzicht

Wat bepaalt de prijs voor een websiteontwerp?

De prijs voor het ontwerpen van een website wordt in de regel bepaald door het uurtarief van de ontwerper (en andere teamleden die betrokken zijn bij het ontwerpproces) vermenigvuldigd met de complexiteit van de gewenste website. Het uurtarief van de ontwerper wordt bepaald door zijn ervaring, kennis en de overheadkosten van het bureau.

Een beginner freelancer rekent ongeveer 35 euro per uur, terwijl een ervaren professional 175 euro kan vragen. Een klein webdesignbureau vraagt tussen de 50 en 125 euro per uur, en grotere ontwikkelbureaus kunnen tussen de 75 en 250 euro per uur vragen. Het is echter belangrijk om te weten dat meer investering vaak leidt tot betere resultaten, aangezien ervaring, kennis en creativiteit geld kosten. Het is echter een lange-termijn investering die zichzelf uiteindelijk terugbetaalt.

Je wilt beter presteren dan je concurrenten toch?

Onbekendheid leidt tot onderschatting van de inspanningen en kosten van websiteontwerp

Het gebeurt vaak dat mensen het proces en de uren die bij het maken van een website komen kijken, onderschatten. Zelfs webdesigners hebben dit gevoeld, omdat veel uren “verborgen” zijn en achter de schermen plaatsvinden. Conceptontwikkeling, ontwerp, uitwerking, en het doorvoeren van zelfs een “kleine” aanpassing, kan veel tijd in beslag nemen. Als je zo’n proces van dichtbij volgt, begrijp je steeds meer waarom een website duizenden euro’s kan kosten.

Wat komt er kijken bij het designproces ?

    1. Het proces begint met mailcontact waarbij bepaald wordt of jullie bij elkaar passen aan de hand van een paar mailtjes.
    2. De volgende stap is meestal een face-to-face ontmoeting. Dit vereist tijd en een zorgvuldige voorbereiding van het gesprek.
    3. Vervolgens dient er een offerte opgesteld te worden en zal er verder communicatie via mail plaatsvinden.
    4. Na het opstellen van de offerte, zal verder onderzoek worden gedaan naar vergelijkbare websites. Hierbij zal nagedacht worden over de belangrijkste pagina’s en er zal een wireframe gemaakt worden.
    5. De wireframe moet goedgekeurd worden voordat het ontwerpproces kan beginnen.
    6. Het proces van het ontwerpen duurt een aantal dagen en er zijn enkele overlegsessies tussen teams.
    7. Er moet nadien goedkeuring gegeven worden voor het ontwerp en daarna moeten alle wijzigingen worden doorgevoerd.
    8. Daarna moet er een omzetting van het ontwerp plaatsvinden naar een responsive website, wat inhoudt dat er gebruik gemaakt zal worden van HTML, CSS, PHP, Bootstrap en dergelijke. Dit zal opnieuw een aantal dagen in beslag nemen.
    9. Er volgt na de wijziging in het design nog een bespreking en eventuele aanpassingen.
    10. Daarna is het aan jou om de inhoud te leveren en alles functioneel te maken, inclusief contactformulieren en social media knoppen.
    11. Vervolgens moet er een test plaatsvinden en Google Analytics moet worden toegevoegd.
    12. Website word opgeleverd
    13. Nazorg (onderhoud)

Er kunnen nog enkele vergeten elementen zijn. Het is belangrijk om te realiseren dat, als ondernemer, de tijd die besteed wordt aan administratieve en marketingtaken ook meegeteld moet worden bij de kosten. Wanneer we deze uren vermenigvuldigen met een uurtarief variërend tussen 50 en 125 euro, is het niet ongebruikelijk om een prijs van 2500 tot 5000 euro te bereiken voor een complete en professionele website.

Wat bepaalt de kwaliteit van een webdesignbedrijf?

Welke factoren spelen een rol bij het selecteren van een webdesignbureau? Dat is een cruciale vraag. Helaas is het antwoord niet eenvoudig te geven, aangezien we ons afvragen hoe we kunnen bepalen of webdesignbureau X beter is dan webdesignbureau Y.

Een website moet zorgen voor verkoop, overtuigen en informeren. Daarom is het belangrijk om een bureau te vinden dat zich richt op het verbeteren van de bedrijfsresultaten, in plaats van alleen het ontwerpen van een mooie website.

Tips om de beste keuze te maken

    • Bekijk de inhoud op de website. Wat staat er beschreven? Worden er doelen, verkoop en conversie genoemd?
    • Wat is de structuur van hun website? Was het eenvoudig om te begrijpen wat zij bieden en wat hen onderscheidt?
    • Onderzoek het portfolio. Zijn de websites in het portfolio ook gebruiksvriendelijk? Is het op elke website in het portfolio duidelijk wat het bedrijf doet en wat de bezoeker moet doen? Als dit niet het geval is, kan het zijn dat het bedrijf alleen zijn vaardigheden heeft toegepast bij hun eigen website.
    • Bekijk de inhoud van de teksten op hun website. Zijn ze saai, moeilijk te lezen en gevuld met onzin? Dan is het waarschijnlijk dat ze geen aandacht hebben voor marketing, bruikbaarheid en conversie, of dat ze deze aspecten niet belangrijk vinden.
    • Je kunt de twijfelgevallen bureaus aanvragen om een offerte of informatie te verstrekken en de professionaliteit van hun aanbiedingen bekijken.
    • Is er voordat zij een offerte naar je sturen vraag naar je doelen en wat je met je website wil bereiken? Dan is de kans aanwezig dat zij deskundig zijn.
    • Is er een persoonlijke pagina “Over ons” waar ze hun medewerkers presenteren? Vaak betekent hoe persoonlijker en transparanter ze zijn, hoe meer trots ze zijn op hun werk en dit geeft meestal aan dat ze ook goede resultaten leveren.
    • Maakt men gebruik van een moeilijk leesbare lettertype, bijvoorbeeld klein gedrukt? Dan is de mogelijkheid aanwezig dat ze niet grondig hebben nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid

Bevestigt u de voorkeur voor een bescheiden uitziende website voor een paar honderd euro of kiest u voor een gebruiksvriendelijke website met een indrukwekkende uitstraling die verkoopt?

Wat is het verwachte resultaat voor een budget tussen 1.500 en 5.000 euro?

  • Een professioneel en gebruiksvriendelijk content management systeem, zoals WordPress.
  • Website word opmaat gemaakt
  • Meerdere evaluatie/feedback momenten
  • Google Analytics implementatie
  • Sociale media koppeling
  • Zoekmachinevriendelijk gemaakt (SEO)
  • Blog advies
  • Website word vakkundig getest
  • Contactformulier & inschrijfformulier voor de nieuwsbrief
  • En natuurlijk een opvallende website die qua uiterlijk en gevoel jouw unieke verkoopargument en identiteit uitstraalt.

Wat zit niet in de prijs inbegrepen?

  1. De invoer van de inhoud – dit is meestal aan jou om te doen, reserveer hiervoor ook voldoende tijd.
  2. Een logo
  3. Zoekmachine optimalisatie (SEO)
  4. Unieke iconen voor op de website
  5. Afbeeldingen en foto’s (Royalty free, of eigen content)
  6. Forum, webshop, inlogsysteem of andere vergelijkbare technische systemen.
  7. Landingspagina’s – het is vaak praktisch om een sjabloon voor landingspagina’s in te sluiten.
  8. Sociale media beheer
  9. Onderhoud

Wat kost een responsieve website?

Op dit moment zijn tussen de 10% en 40% van jouw bezoekers mobiele bezoekers. Hoe wil je dat jouw website eruit ziet op mobiele apparaten en tablets? Overweeg dit ook. Een responsive website past zich aan het apparaat aan, waardoor jouw website altijd een goede uitstraling heeft.

Een responsive website is tegenwoordig vrij gangbaar en de prijs die je krijgt omvat meestal ook deze functionaliteit. Als dit niet het geval is, moet je rekening houden met een meerprijs tussen 20% en 50%.

Maandelijkse kosten website

Hosting en domeinregistratie

Hosting is in simpele bewoordingen een stuk schijfruimte dat je huurt om jouw website op te hosten. Het is de basis waarop jouw website gebouwd wordt, terwijl een domeinnaam het adres is.

Elke website heeft zowel een hostingpakket als een domeinnaam nodig. Het is het beste om dit vooraf te regelen voordat je een website laat bouwen, bijvoorbeeld nu.

De hosting-oplossingen van Kampioenwebsites zijn speciaal ontwikkeld om je website snel en betrouwbaar te laten werken, zodat je geen last hebt van ongewenste downtime. Bovendien zijn wij uitgerust met beveiligingsfuncties om je gegevens en bestanden te beschermen tegen cyberaanvallen. Of je nu een simpele brochuresite wilt of een uitgebreide webshop, bij Kampioenwebsites kun je altijd terecht voor een geschikte webhostingoplossing.”

klik hier om onze hosting pakketten te bekijken voor jouw webhosting.

Onderhoudskosten wordpress website (Contract?)

Sommige webdesignbedrijven bieden ook onderhoudsdiensten aan, zoals updates en websitebeveiliging. Dit is meestal handig voor grotere bedrijven die niet over de tijd of personeel beschikken om deze taken zelf uit te voeren. Het onderhoudscontract zou een maandelijkse kosten van ongeveer 50 tot 150 euro met zich meebrengen. Een alternatieve optie is om de updates van plugins eens per maand zelf uit te voeren, wat slechts enkele minuten in beslag neemt en zo geld bespaart.

Meer lezen over waarom website onderhoud zo belangrijk is? Bekijk onze Blogpost hier.

Met Kampioenwebsites kunt u er zeker van zijn dat uw website veilig, up–to–date en betrouwbaar is. Onze ervaren web ontwerpers bieden complete website onderhoudsdiensten aan, waaronder het bijwerken van inhoud, het installeren van nieuwe plugins en het maken van back–ups. Neem contact met ons op om te ontdekken wat wij voor u kunnen betekenen!

Voor een vast bedrag van 35,00 per maand kunt u kampioenwebsites
uw website zorgen uit handen laten nemen.

Klik hier voor ons website onderhoud pakket.

Extra eenmalige kosten (Afbeeldingen)

Het is verstandig om geld te investeren in kwalitatieve afbeeldingen voor je website. Een enkele afbeelding kan tussen de paar euro en 60 euro kosten, afhankelijk van de grootte en complexiteit. Probeer verder weg te blijven van over-the-top stockfoto’s met ‘zakenmensen’ die opgespoten lachen, en ook van niet-professioneel gemaakte eigen foto’s.
Wat-kost-een-website
Shutterstock is een site waar je afbeeldingen kunt kopen.

Conclusie

In conclusie, het antwoord op de vraag ‘wat kost een website nou echt?’ is dat er geen vast antwoord is. De kosten van een website kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het ontwerp, functionaliteiten, content management system en onderhoud. Bedrijven die op zoek zijn naar een professionele website moeten budgetten vrijmaken tussen de 1.500 en 5.000 euro. Het is aan te raden om te investeren in goede afbeeldingen en een responsive website. Ook is het verstandig om te overwegen of je een onderhoudscontract wilt aangaan met het webdesignbureau of dat je het onderhoud zelf wilt doen. Al met al is het belangrijk om te realiseren dat je waarschijnlijk meer geld uitgeeft dan je in eerste instantie voor ogen had, maar de investering zal zich op de lange termijn terugbetalen in de vorm van meer bezoekers en klanten voor jouw bedrijf. 

Wil je graag een nieuwe website laten maken? Bekijk hier ons blog met 17 tips + checklist!.


× Whatsapp ons!