Wat is SEO en hoe werkt het?

wat is seo banner

Wat is SEO en hoe werkt het?

SEO staat voor ‘search engine optimization’, wat in het Nederlands ‘zoekmachineoptimalisatie’ betekent. Dit concept omvat alle stappen en verbeteringen die bedoeld zijn om een website beter zichtbaar te maken in Google. Deze omschrijving is echter wat simplistisch. Daarom willen we je graag een uitgebreidere uitleg geven over wat SEO precies inhoudt en waarom het, naar onze mening, raadzaam is om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.

Table of Contents

De betekenis van SEO

Wat houdt SEO in? De afkorting ‘SEO’ staat voor ‘search engine optimization’, oftewel ‘zoekmachineoptimalisatie’. Dit verwijst naar alle activiteiten die je onderneemt om je website hoger te laten scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines.

Je vraagt je wellicht af, wat betekent ‘organisch scoren’? Wanneer je website ‘organisch’ scoort, verschijnt deze in de zoekresultaten zonder dat je daarvoor betaalt. Voor advertenties in de zoekmachine moet je wel betalen.

Door je organische ranking te optimaliseren, kun je in feite ‘gratis’ bezoekers naar je website trekken. De logica hierachter is dat hoe hoger een website in Google staat, hoe groter de kans dat een gebruiker erop klikt. Maar natuurlijk is de realiteit niet zo eenvoudig: het uitvoeren of laten uitvoeren van SEO kost ook tijd en geld. Daarom is de keuze tussen organische ranking en betaalde advertenties afhankelijk van jouw unieke situatie en de markt waarin je opereert.

Hoe werkt SEO?

Het is niet eenvoudig om die vraag snel en eenvoudig te beantwoorden! Er zijn tal van factoren die een rol spelen bij het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Het is niet mogelijk om direct invloed uit te oefenen op al deze factoren, en ze hebben niet allemaal een directe impact op je ranking. Maar gelukkig zijn er veel elementen waaraan je wel kunt werken. We zullen hier straks meer over vertellen.

Google gebruikt een algoritme dat bepaalt in welke volgorde websites in Google verschijnen. Met SEO streven we ernaar om de ‘logica’ van dit algoritme te begrijpen en maximaal te benutten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Gelukkig zijn er enkele best practices die ook jij kunt implementeren.

De basis

Wacht even: voordat je daadwerkelijk met optimaliseren kunt beginnen, heb je een solide basis nodig. Het is onmogelijk om te streven naar een hogere positie als je website nog niet eens zichtbaar is in de zoekresultaten.

Het spreekt voor zich dat je website moet bestaan. Daarnaast moet er inhoud op de website staan, zelfs als het alleen gaat om de startpagina en enkele hoogwaardige pagina’s, en de website moet ‘crawlbaar’ zijn. Dit houdt in dat je de website zo moet structureren dat Google deze gemakkelijk kan doorzoeken. Een duidelijke sitestructuur kan hierbij helpen. Google moet ook op de hoogte zijn van het bestaan van je website. Dit gebeurt meestal automatisch, maar je kunt Google ook een handje helpen door je website te registreren via bijvoorbeeld Search Console. Als je eenmaal deze basis hebt gelegd, zal Google je website vanzelf indexeren. En pas wanneer je bent geïndexeerd door Google, kun je beginnen met optimaliseren om hoger te scoren. Laat de SEO-werkzaamheden maar beginnen!

Ontdek hoe je website presteert op het gebied van SEO met onze gratis site scan.

Zoekwoordenonderzoek en optimaliseren

Wanneer je niet zomaar SEO wilt toepassen, maar liever een strategie met duidelijke focus wilt hanteren, is zoekwoordenonderzoek (‘keyword research’) onmisbaar. Je gaat namelijk je pagina’s optimaliseren voor specifieke zoekwoorden die je zelf hebt gekozen. Voor welke zoekopdrachten wil je een goede positie bereiken? En welk type pagina met welke inhoud beantwoordt het beste aan de behoeften van de gebruiker? Dit breng je allemaal in beeld met zoekwoordenonderzoek.

wat is seo en hoe werkt het?

Techniek Content Autoriteit

De drie fundamenten van SEO Google en andere zoekmachines houden over het algemeen strikt geheim welke factoren ze precies in acht nemen bij het rangschikken van websites. Gelukkig kunnen we aan de hand van onderzoeken, tests en officiële verklaringen een goed beeld krijgen van wat Google belangrijk vindt aan een website.

Deze factoren kunnen in grote lijnen worden onderverdeeld in drie categorieën:

  • Technische SEO
  • Inhoud of Content
  • Autoriteit

Google is heel duidelijk over één ding: je website en de inhoud daarvan moeten waarde bieden aan de gebruiker. Elke Google-update is gebaseerd op het idee dat websites die goed in deze behoefte voorzien, stijgen in de zoekresultaten.

Techniek

‘Technische SEO’ omvat alle zoekmachineoptimalisaties die je achter de schermen van je website uitvoert. Dit kan bijvoorbeeld een duidelijke sitestructuur inhouden waar gebruikers en Google gemakkelijk doorheen kunnen navigeren, maar ook een hoge laadsnelheid, gestructureerde gegevens, zo min mogelijk foutpagina’s en geen overbodige, zware code. Technische SEO draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid voor menselijke bezoekers en aan de leesbaarheid voor Google.

wat is seo

Content

Wat bedoelen we met content? Alles dat op de een of andere manier informatie overbrengt aan een ontvanger. Voor SEO is tekst de meest beproefde vorm van content, omdat zoekmachines dit het best kunnen lezen en begrijpen. ‘Tekst’ omvat niet alleen blogs of uitgebreide artikelen, maar ook de korte beschrijving die in de zoekmachine wordt getoond (de paginatitel en meta-omschrijving) en elke knop waarop ‘Ga naar je winkelmandje’ of ‘Lees meer’ staat. Daarnaast behoren ook afbeeldingen, video’s en audio tot de content. En al deze content kan worden geoptimaliseerd voor de zoekmachine.

Autoriteit

Autoriteit wordt door Google gebruikt als een indicatie om de betrouwbaarheid van je website te beoordelen. Factoren zoals de leeftijd van het domein of de naamsbekendheid van een merk kunnen hierin meewegen. Linkbuilding is de meest gangbare SEO-methode om autoriteit te beïnvloeden. Deze vorm van autoriteit wordt vastgesteld door hyperlinks die van andere websites naar de jouwe leiden. Dergelijke links worden backlinks genoemd. Google beschouwt backlinks als een soort stem voor jouw website, alsof de andere website aangeeft: ik onderschrijf de waarde van de pagina waarnaar ik nu link. Het opbouwen van een sterk linkprofiel is de kern van het optimaliseren van autoriteit. Probeer relevante, hoogwaardige links te verkrijgen en irrelevante links van lage kwaliteit te elimineren. Het proces van het verwerven van backlinks wordt linkbuilding genoemd.

Ranking factoren

De specifieke invulling van de hierboven genoemde drie fundamenten zijn de ‘ranking factoren’. We noemden al enkele voorbeelden: de laadsnelheid van je website, de meta-omschrijving die in de zoekmachine wordt weergegeven, en relevante backlinks naar je website. Maar er zijn er nog veel meer, en niet alle zijn duidelijk geïdentificeerd.

SEO op de pagina en buiten de pagina

Een andere classificatie die vaak wordt gebruikt voor SEO-activiteiten is SEO op de pagina versus SEO buiten de pagina. Wat houdt dit in? Eigenlijk is het verschil vrij eenvoudig: ‘SEO op de pagina’ omvat alle wijzigingen die je zelf kunt aanbrengen op je website en die je dus direct kunt beïnvloeden. Dit kunnen bijvoorbeeld verbeteringen aan je teksten of aan de HTML-code zijn. ‘SEO buiten de pagina’ omvat optimalisaties die zich niet op jouw website bevinden. Deze kun je daarom minder of helemaal niet beïnvloeden. Denk hierbij aan backlinks, maar ook aan recensies en merkvermeldingen. Voor evenwichtige SEO-inspanningen is het verstandig om zowel op als buiten de pagina te werken.

Wat is 'black-hat' en 'white-hat' SEO?

Black Hat SEO en White Hat SEO zijn termen die worden gebruikt om twee verschillende benaderingen van zoekmachineoptimalisatie te beschrijven.

Black Hat SEO verwijst naar praktijken die worden gebruikt om de rangschikking van een site in een zoekmachine te verhogen door middel van methoden die de richtlijnen van de zoekmachine overtreden. Dit kan het gebruik van onzichtbare tekst, het toevoegen van irrelevante zoekwoorden aan de pagina of het deelnemen aan link-schema’s omvatten. Hoewel deze methoden op korte termijn mogelijk succesvol kunnen zijn, lopen websites die Black Hat SEO gebruiken het risico om door zoekmachines te worden gestraft of zelfs volledig uit de zoekresultaten te worden verbannen.

White Hat SEO daarentegen omvat het gebruik van optimalisatietechnieken, -tactieken en -strategieën die zich richten op een menselijk publiek in tegenstelling tot zoekmachines en volledig voldoen aan de richtlijnen van zoekmachines. Dit omvat het zorgen voor relevante content, het goed labelen van afbeeldingen, het organiseren van de website voor eenvoudige navigatie en het krijgen van backlinks van betrouwbare bronnen. Hoewel de resultaten misschien wat langer op zich laten wachten dan bij Black Hat SEO, zijn de resultaten vaak duurzamer en lopen sites geen risico op straffen.

Investeer in SEO

Omdat het een langdurig resultaat oplevert in de vorm van een consistent rendement. Waar de inkomsten uit advertenties onmiddellijk stoppen zodra je stopt met investeren, blijven organische posities veel stabieler en vereisen ze na verloop van tijd alleen nog onderhoud om je concurrentie voor te blijven. Met SEO creëer je dus een duurzame aanwezigheid met betrouwbare, kwantificeerbare resultaten. Wie wil dat nou niet.

Conclusie

Dat was een heleboel informatie! Ben je al vergeten wat we aan het begin van het artikel hebben besproken? Heb je moeite met afkortingen en ben je al vergeten wat SEO betekent? Dan zal deze snelle samenvatting zeker helpen:

  • SEO is de afkorting van search engine optimization, dat we in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie noemen.
  • SEO omvat alle activiteiten die je uitvoert om je website hoger te laten ranken in zoekmachines, zoals Google.
  • Keyword onderzoek is essentieel als je doelgericht wilt werken aan SEO.

SEO omvat over het algemeen drie aspecten: techniek, content en autoriteit. Het is belangrijk om aan al deze drie onderdelen te werken.
En volgens ons, is het altijd de moeite waard om aan zoekmachineoptimalisatie te werken. Of je nu alleen de basis toepast of een volledige strategie uitbesteedt: je zult er zeker geen spijt van krijgen, dat beloven we.


× Whatsapp ons!